منبع دوجداره
برای تولید آبگرم مصرفی در موتور خانه ها کاربرد داشته و براساس انتقال حرارت که حالتی از انتقال انرژی بین سطح جامد جداره منبع و آب موجود در مجاورت آن است ایجاد می شود. وظیفه منبع دو جداره در موتورخانه تامین آب گرم مصرفی داخل ساختمان می باشد. این منبع که در اغلب ساختمان های حرارت مرکزی دیده میشود، از دو استوانه داخل هم تشکیل شده است. آب داغ یا بخار تهیه شده در دیگ به جدار خارجی منبع منتقل می شود و موجب گرم شدن آب موجود در استوانه داخلی میشود. این منبع دقیقا مانند یک مبدل حرارتی دو لوله ای کار میکند که دارای مخزن ذخیره می باشد. برای برآورد میزان حجم مورد نیاز یک منبع به اطلاعاتی از قبیل تعداد نفرات ساختمان، تعداد شیرهای مصرفی، نوع کاربری یک ساختمان، ضریب تقاضا برای افراد یا سکنه یک ساختمان نیاز می باشد.
اجزای سازنده منبع دو جداره
- هر منبع دوجداره شوفاژ دارای یک مجرای آب سرد در ناحیه زیرین خود بوده که از آب شهری ورودی به مورتوخانه منشعب می شود.
- یک عدد شیرفلکه و یک عدد شیر یک طرفه نیز برای این انعشاب مورد نیاز میباشد. وظیفه و کارکرد شیر یک طرفه این است که از برگشت آب گرم منبع به سیستم لوله کشی جلوگیری کرده و شیر فلکه هم به منظور قطع آب ورودی در مواقع ضروری، نصب و استفاده می شود.
- مجرای برگشت آب گرم جداره منبع به دیگ که در قسمت تحتانی منبع قرار دارد.
- یک مجرای تخلیه در قسمت زیرین منبع که به صورت نصب یک عدد شیر سماوری است.
- مجرای ورودی آب گرم که در قسمت فوقانی منبع قرار داشته و آب گرم ورودی از این دریچه، بعد از گردش در اطراف منبع و انجام تبادل حرارتی، از طریق مجرای برگشت آب گرم که در پایین منبع است، به دیگ باز می گردد.
- شیر اطمینان نصب شده بر روی قسمت فوقانی منبع که در مواقع بالا رفتن درجه حرارت از حد مجاز، به طور خودکار باز شده و از انفجار منبع جلوگیری به عمل می آورد.
- مجرای آب گرم رفت مصرفی که در قسمت فوقانی منبع واقع بوده و هدایت آب گرم مصرفی را به داخل ساختمان عهده دار می باشد.
- شیر هواگیری دستی یا خودکار که روی مجرای ورود آب گرم از دیگ به جداره منبع دوجداره نصب شده است و وظیفه هواگیری را عهده دار می باشد.
کارکرد منبع دو جداره
منبع دوجداره از دو عدسی محدب و بدنه از دو استوانه داخل هم تشکیل شده است که آب سرد وارد جداره اول منبع شده و آبگرم دیگ شوفاژ وارد جداره دوم منبع می شود و بر اثر انتقال حرارت بین جداره اول و دوم، آب درون جداره اول تبدیل به آب گرم مصرفی گشته و آب درون جداره دوم گرمای خود را مقداری ازدست داده سپس راهی دیگ شوفاژ می گردد.
ظرفیت منبع دوجداره
برای بدست آوردن ظرفیت منبع دوجداره مورد نیاز با در نظر گرفتن تعدادواحدها، نوع کاربری، ضریب تقاضا وضریب همزمانی مصرف برای هرواحد بین ۱۰۰ الی ۲۰۰ لیتر ظرفیت منبع دوجداره درنظر گرفته می شود و ظرفیت های منبع دوجداره از ۲۰۰ لیتری تا ۱۲۰۰لیتری می باشد.
معایب منبع دوجداره
می توان گفت که مشکل و ایراد اصلی استفاده از این نوع منابع آب گرم ، این است که در صورت بروز یک سوراخ یا نشتی کوچک در بین دو جداره داخلی و خارجی، معمولاَ امکان تعمیر آن وجود نداشته و تعمیر اصولی آن، سخت و دشوار می باشد. در صورت سوراخ شدن جدار داخلی منبع، آب به سیستم گرمایشی ساختمان، نفوذ نموده و در نتیجه از منبع انبساط باز در پشت بام ساختمان سر ریز خواهد شد.
آسیب پذیرترین نقاط منبع دوجداره از نظر پوسیدگی و خوردگی، ناحیه عدسی مخزن بوده که به کشیدگی و ترک های بسیار ریز در ساخت عدسی ها برمی گردد و موجب متحمل شدن تنش های زیادی در این ناحیه می شود. استفاده از عدسی با ضخامت ورق بیشتر، می تواند عمر منبع را تا ۵ سال بیشتر افزایش بدهد.
نکات فنی در مورد منبع دوجداره
درموتورخانه های بزرگ مناسبتر است به جای استفاده از یک منبع دوجداره با ظرفیت بالا از دو منبع دو جداره استفاده شود که درمجموع همان ظرفیت را داشته باشند تا درصورت خرابی یا تعمیر هرکدام از منبع ها، منبع دیگری بتواند آب گرم مصرفی ساختمان را تامین نماید.
منابع دو جداره معمولا از قسمت عدسی ها مورد آسیب قرارمی گیرند و پوسیدگی و خوردگی دراین ناحیه بیشتر است زیرا درزمان ساخت عدسی ها کشیده شده و ترکهای ریزی ایجاد می شود که با چشم قابل دیدن نمی باشند؛ به همین دلیل توصیه می شود منبع دو جداره با ضخامت های بالا مثل ورق ۳*۵ و ۳*۶ خریداری شود زیرا با انتخاب ضخامت های کمتر بعد از مدت کوتاهی منبع شما مجددا سوراخ شده هزینه ها و زحمات شما چند برابر می شود؛ بنابراین برای انتخاب منبع دوجداره مناسب دقت بیشتری داشته باشید.
برای جلوگیری از اتلاف حرارتی منبع دو جداره حتما عایق کاری صورت گرفته شود تا باعث کاهش مصرف سوخت واستهلاک دستگاه گردد.
نصب شیراطمینان برای کلیه منابع تولید آبگرم امری الزامیست؛ شیراطمینان درقسمت بالای منبع نصب و برای جلوگیری از انفجار منبع در زمانی که درجه حرات آبگرم بیش ازحد مجاز بالاتر برود نصب می شود که بطور خودکار شیراطمینان بازشده و عمل تخلیه انجام می گردد.
نصب شیر یک طرفه برای کلیه منابع تولید آب گرم امری الزامیست که قبل ازورودی آب سرد به منبع قرار می گیرد و جهت جلوگیری از پس زدن آبگرم به داخل لوله های آبگرم استفاده می شود.
رسوبات سختی آب در منبع دو جداره مشکلاتی به وجود می آورد که به مرور زمان رسوبات سختی آب زیاد شده و تبادل حرارت را مختل کرده و دسترسی به آبگرم بهداشتی سخت خواهد شد؛ می توانیم برای حل این مشکل، پمپ اسید رقیق را داخل منبع دوجداره ریخته و رسوبات را ازبین ببریم تا دستگاه اتلاف حرارتی و بازدهی خوبی داشته باشد.
سختی آب یکی ازعوامل اصلی برای پوسیدگی وخوردگی می باشد لذا برای جلوگیری ازرسوبات سختی آب می توانیم با داشتن دستگاه سختی گیر عمر منبع دوجداره را افزایش بدهیم.
نکات مهم و لازم هنگام خرید
- توجه به ضخامت ورق و گارانتی ارائه شده توسط شرکت سازنده
- توجه به محدودیت های ابعاد ورودی درب موتورخانه و امکان سنجی حمل ایمن و اسقترار آن در مکانی مناسب
- توجه به استفاده از عدسی با ضخامت ورق بیشتر
- توجه به پارامترهایی چون ظرفیت و ابعاد منبع دوجداره
- توجه به حداقل ارتفاع لازم بین بالای منبع تا سقف موتورخانه که در حدود ۳۰ سانتی متر می باشد