هواساز چیست؟

هواساز چیست؟

هواساز چیست؟

هواساز یکی از دستگاه های تهویه مطبوع می باشد، این دستگاه دارای امکان فیلتراسیون، تنظیم رطوبت و تنظیم دما می باشد. این دستگاه را در انواع مختلف هواساز آپارتمانی و هواساز صنعتی تولید می کنند به همین علت می توان در ساختمان های مسکونی و کارگاه های صنعتی و فضاهای بزرگ عمومی از هواساز استفاده کرد.

هواساز صنعتی و دیگر انواع آن به تنهایی تولید کننده هوای سرد و گرم نمی باشند بلکه وظیفه توزیع هوا به عهده آن ها است و از چیلر برای تولید هوای سرد استفاده می کنند به این شکل که آب در کویل (لوله های مسی) جریان پیدا میکند، با عبور هوا از بین این کویل آب سرد خنک شده و توسط هواساز توزیع می گردد و همچنین از بویلر برای تامین هوای گرم مشابه عملکرد چیلر استفاده می کنند.

هزینه راه اندازی این سیستم سرمایشی و گرمایشی به علت استفاده از چیلر و بویلر بسیار بالا است، بنابراین از نظر اقتصادی به صرفه نیست. از همین رو دستگاه دیگری ازهواساز تولید شده که هواساز ایرواشر نام دارد. در هواساز ایرواشر تلاش شده هزینه بالای چیلر و بویلر کاهش پیدا کند، به همین علت برای سرما از پد های سلولزی و پمپ آب استفاده می شود که آب را اسپری می کند و با عبور هوا از این قطرات ریز آب خنک می شود و در محیط توزیع می شود و هزینه بالایی ندارد و برای عملکرد گرمایش از کویل آب گرم استفاده می شود که آب گرم از طریق پکیج تامین می گردد. لازم به گفتن است که در فصل تابستان آب مصرفی این دستگاه در گردش می باشد و حدوداً پس از ۳۰ دقیقه دمای آب به اندازه قابل توجهی کاهش پیدا می کند، بنابراین عملکرد واقعی سرمایش این دستگاه لازمه سپری شدن زمان ذکر شده است.

 

نحوه کارکرد هواساز بر اساس تصفیه هوا:

کار دیگری که این سیستم انجام می دهد، تصفیه هوا می باشد. برای تصفیه هوا باید سیستم فیلتراسیون خاصی در این دستگاه قرار داشته باشد تا بتواند هوا را تصفیه و پاکیزه کند. برای این که کار تصفیه هوا به خوبی انجام شود و نتیجه مطلوبی داشته باشد باید از فیلتر های قابل شستشو استفاده کرد و این فیلتر ها بر اساس نوع کارکردی که دارند متنوع هستند و در انواع فیلتر های قابل شستشو، کیسه ای و هوا مورد استفاده قرار میگیرند.

 

نحوه تنظیم رطوبت در دستگاه هواساز

در روزهایی از سال که هوا گرم است و میزان رطوبت موجود در هوا باید کاهش پیدا کند، دستگاه هواساز سیستمی دارد که قادر است، میزان رطوبت را کاهش دهد و هوای خنک وارد شده به ساختمان را مطبوع تر نماید. برای رسیدن به این هدف وقتی در فصل گرما هواساز روی سیستم سرمایش قرار می گیرد، بخار آبی که در هوا است از روی سطح کویل عبور می کند و بعد از برخورد با سطح فلزی کویل به آب و یا مایع تبدیل می شود و بعد از این مرحله چکیده شده و در محفظه زیر هواساز جمع می شود و بعد از این مرحله از طریق مجرایی که برای آن تعبیه کرده اند از دستگاه خارج می شود. با این روش رطوبت موجود در هوا گرفته شده و هوای خنکی که وارد فضا می شود، مطبوع تر خواهد بود. در برخی موارد نیاز است که رطوبت موجود در هوای خروجی بیشتر شود، برای دستیابی به این رطوبت هم سیستم هواساز راهکارهایی دارد. در این سیستم در چنین مواقعی در مسیر عبور هوا از افشانک های تزریق کننده آب در هوا استفاده شده و به این شیوه رطوبت مورد نیاز در هوای خروجی تامین می گردد.

 

نحوه کارکرد هواساز بر اساس تامین هوا:

هواساز همان گونه که از نامش پیداست، باید بتواند هوای مورد نیاز را هم تامین کند. برای دستیابی به این امر عموما هواساز ها در بیرون از ساختمان ها تعبیه شده اند که در این صورت برای تامین هوای مورد نیاز به سه روش عمل می کنند که عبارتند از:

  • شیوه اول تامین هوا به طور کامل و صد درصدی از بیرون است.
  • شیوه دوم استفاده کردن از روش سیرکوله است. یعنی هوا داخل دستگاه گردش می یابد و از بیرون تامین نمی شود.
  • سومین شیوه تامین هوا به صورت درصدی است. یعنی قسمتی از هوا از بیرون و بخشی دیگر از هوای برگشتی داخل ساختمان تامین می گردد. این دو نوع هوا در محفظه اختلاط با هم ترکیب می شوند.

 

اجزاء تشکیل دهنده هواساز:

  1. کویل های سرمایشی و گرمایشی
  2. فن یا باد زن
  3. فیلتر ها
  4. رطوبت زن

 

قبل از انتخاب و سفارش ساخت هواساز موارد زیر را به دقت محاسبه و تعیین نمایید:

  • کاربری فضای مورد نظر خود را تعیین کنید.
  • مقدار سرمایش و گرمایش مورد نیاز ساختمان را محاسبه کنید.
  • افقی یا عمودی بودن هواساز را تعیین کنید.
  • حجم هوادهی هواساز (m3/hr – CFM) و میزان هوای برگشتی را معین کنید.
  • تعیین روبرو زن یا بالا زن بودن دستگاه هواساز
  • ابعاد و موقعیت نصب دستگاه هواساز را مشخص کنید.
  • تعداد ردیف ‌ها، قطر، جنس و سطح حرارتی کویل‌های سرمایش و گرمایش هواساز را مد نظر داشته باشید.
  • نوع و افت فشار سیال ناقل حرارت (آب گرم یا بخار) در کویل گرمایش را تعیین کنید.
  • نوع و افت فشار سیال ناقل برودت (آب سرد چیلر یا گاز مبرد) در کویل سرمایش را نیز تعیین کنید.
  • تعداد فین ‌های تبادل حرارت کویل در هر اینچ مربع از کویل سرمایش و گرمایش را مشخص کنید.
  • فشار استاتیکی فن سانتریفیوژ دستگاه هواساز برای غلبه بر افت فشار طولانی ترین مسیر کانال هوادهی را محاسبه کنید.
  • تعداد و نوع فیلترهای تصفیه هوا در مسیر هوای عبوری از هواساز را معین کنید.

 

مزایای هواساز:

هواسازها به علت ساختار و اجزای به کار رفته در آن ها از نظر مصرف انرژی، بازدهی و… دارای تفاوت هایی با سایر سیستم های تهویه مطبوع می باشند. موارد زیر را می توان به عنوان برتری های این سیستم نسبت به سایر سیستم های تهویه مطبوع بیان کرد:

  1. کنترل هوشمند: سیستم های کنترلی هواسازهای امروزی، می توانند مواردی مانند قطع و وصل جریان، کنترل دما و رطوبت، کاهش یا افزایش میزان هوا و… را بدون نیاز به هیچ اپراتوری انجام دهند.
  2. هزینه های مصرفی کمتری دارند به دلیل این که در ساختار آن ها از اجزای پر مصرف مثل کمپرسور استفاده نشده است.
  3. در ظرفیت ها و ابعاد کوچک و بزرگ تولید شده اند.
  4. نصب، نگهداری و تعمیرات این هواساز ها آسان می باشد.
  5. دارای فیلتراسیون جهت تامین هوا با کیفیت مناسب هستند.
  6. با طراحی و نصب سیستم های هیت ریکاوری قادربه بازیافت انرژی برگشتی هستند و می توانند در مواقعی از سال به صورت Free Cooling به تهویه محیط بپردازند و به مراتب باعث کاهش مصرف انرژی شوند.